O jul med din gru og glede

Jul med gru og glede

Jeg jobber som terapeut, og nye klienter strømmer til hver jul.

Tidspress og ulike problemer med tid og rom de siste ukene har nå vært en del av de fleste terapitimene på mitt kontor, gjerne kombinert med strenge tanker om egeninnsats og en rekke symptomer på kollaps. Og dette eskalerer altså når det er jul på gang.

Videre er ambivalensen til jul typisk. Mange marinerer seg i uferdige og vonde minner fra fortiden. Samtidig bekymrer de seg for om julen som står foran dem blir like ille eller kanskje verre enn det som har vært vanskelig.

Slik deprimerer og skremmer noen seg til et fokus rundt jul som er destruktivt og energitappende. Samtidig er dette ofte krydret med forventninger utviklet av en kritisk fantasi. Alt dette tynger noen såpass mye at de enten mister helt kreftene, og / eller stresser og skremmer seg til eskalerende, ubehagelige følelser av ulike nyanser og styrke.

Samtidig erfarer jeg via barna på hjemmebane og ellers en glødende begeistring, entusiasme, glede og energi over denne helt fantastiske tiden. Dette er et paradoks, og tyder på at noe er i ubalanse med et potensial for en balanse der alle kan oppleve livsglede og julelykke i øyeblikk etter øyeblikk. Nå er nå, og du kan gripe den tiden og skape gode stunder sammen med de andre.

Barna er store læremestere på tilstedeværelse, kontakt med det som gir energi og mening. De eldre vise og kloke kan også demonstrere en ro og barnlig glede over de tingene som betyr noe i livet. Også er de alle disse skinnende, strålende, glade og engasjerte menneskene i alle aldre, som får deg til å bli glad, engasjert og mer levende som faktisk mestrer kunsten å glede seg, nyte og ta vare på seg selv. Disse har det fint, får deg til å føle deg bedre og gir deg faktisk mer energi. Dette er forbilder som du kan lære av og kopiere til du finner det som virker for deg.

Og det trenger ikke å være så mye, dyrt, stort og spektakulært. Unngå sammenligning med andre. Unngå kjøpepress ved å unngå de stedene dette foregår. Og barn elsker selve ideene og tradisjonene i julen som de er, og de vil heller ha en levende nerve fra voksne som har krefter til å gi dem tid og være sammen med dem med noe pynting, fortellinger, en julefilm, tradisjon etc. Alle disse må, bør og skal som vi får barna til å svelge kan tynge dem livet ut, mens om du deler litt helt gratis fantasi, fanteri og tøys er det noe av det mest fantastiske barn kan få.

Enkelt oppsummert er det de yngste og de eldste som evner å nyte juletiden best.

Voksne kan tradisjonelt slite med å fokusere på det som gir ro, energi, glede og begeistring i julen. Vi gjør det rett og slett ofte helt motsatt. Det som for barn gir overveldende lykkefølelse som julegaver, pakkekalender, julenisse eller julekaker og mat, kan for mange voksne være sterke triggere for stress, frustrasjon, følelse av utilstrekkelighet og jul med din gru.

Det er altså ikke situasjonen eller fenomenet «jul» som er problemet. Tenk deg person A og B som er i samme situasjon i livet, og har all grunn til å være fornøyde og trygge. Person A lever gjennom desember mnd. med livsglede og julelykke, mens person B sliter seg ut, deprimerer seg, får angstanfall og opplever at kanten av stupet er nær.

Det jeg vil belyse er viktigheten av å sette julen i perspektiv. Det er viktig at vi tar vare på oss selv, og kjenner på behov og lyst. Videre beskytte seg for det som trigger, presser, stresser og eventuelt skaper dårlig samvittighet. Skap en god jul for deg og dine gjennom å ta regi over desember, og gi deg selv tillatelse til å ha gode dager, timer og dekke dine basale behov som nok søvn, hvile og glede osv.

Når vi mennesker fokuserer eller holder på med noe som gir for eksempel glede, entusiasme, mening eller ro, så vil det strømme helt reelt lys og livseliksir gjennom kropp og sinn.

Du har som menneske store ressurser og et avansert støtteapparat internt i kropp og sinn. Dette med å takle årets julefeiring er helt innenfor vårt potensiale, og siden tiden etter gjennom hele livet. Du kan velge å tillate deg å bruke visdommen for egen helse og liv, følge naturen i deg og gå mot varme og glede og ta kloke valg som egenomsorg, selvstøtte og selvomsorg. Alle rundt deg vil høste stor glede og julelykke dersom du tar vare på deg selv. Det er en stor seier å leve i en balanse der du går mot det som gir helse og livskvalitet, og om du tar både ansvaret og friheten i livet ditt kan du få den julen du regisserer.

God julelykke og lykke til med julen,

Linda Nordskog

Psykoterapeut

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Millennials den minst selvstendige generasjonen
9. august 2020
Teknisk sett ulykkelig eller teknisk sett lykkelig?
Dette er en tekst om både alvor og visjoner om samhold og det å løfte seg selv, andre og samtlige arenaer vi er på opp til stadig nye høyder. Det...
9. august 2020
Vi jobber sammen med å gi resultater ved at endring skjer og du får bedre livskvalitet og helse
Bak vår helhetsklinikk ligger en 20 år gammel visjon om en klinikk og et konsept som gir en helt spesiell kundeopplevelse der kunden får behandlinger, terapier og produkter innen liv...
Fullføre hjelpen
11. desember 2018
Fullføre hjelpen slik at den virker
Vi ønsker å gi deg det du trenger for å leve godt resten av livet. Du skal ikke bli avhengig av oss, men få effektiv hjelp for det du kom...