Millennials – den minst selvstendige generasjonen

Millennials den minst selvstendige generasjonen

Millennials: genereasjonen som var barn og ungdom i slutten av 1990-årene og begynnelsen av 2000-tallet. 

Før hadde de unge mindre kunnskap, men var mer modne i forhold til å klare seg selv i livet.

I dag er dette snudd på hodet, og barn vet allerede svært mye og har spesialkunnskap om svært mange felter, samt en modenhet i forhold til kompliserte relasjoner, system og samfunn, men en sårbar posisjon i forhold til å stå i livet på helt egne bein.

Det er et paradoks at selv om Millennials presterer høyt på alle nivåer så er de kanskje samtidig den minst selvstendige generasjonen. Millennials finner lett teoretisk kunnskap, mens de kan henge etter med erfaringskunnskap. Måten de skal skrive skoleoppgaver på forsterker tenkemåten der en stiller mange spørsmål, diskuterer og undrer seg. Det er gode ting, samtidig som det gir en usikkerhet og søken etter svaret ute i verden.

Når det gjelder de store spørsmålene som omhandler livet til den enkelte, kan det bli mye tankekjør av den type tankeprosesser som omhandler hva som er rett, riktig og best.

Millennials har ofte curlingforeldre

Generasjon Y eller Millennials har curlingforeldre, og det forklarer hvorfor det kan være vanskelig å bli helt selvstendig. Millennials har historisk sett svært involverende og ivrige foreldre som ikke helt slipper taket i navlestrengen.

Disse foreldrene fortsetter gjerne grenseløst å blande seg inn i hvilke valg den unge skal ta. Foreldre kan blande seg inn med vurderinger om en rekke private saker, for eksempel det som har å gjøre med kjæreste, bolig, økonomi, utdanning, arbeidsplass og livsstil.

Dette gjør noe med Millennials da det både er godt og ubehagelig på samme tid. Det er lett å bli avhengige av foreldrene siden de følger så godt opp og gir så mye hjelp, og omsorgen varmer og danner et godt grunnlag for å prestere og utvikle deg som menneske. Samtidig mister du en del makt og frihet som blir et handikap når det kommer til det å være seg selv og virkeliggjøre en egen livfullhet (aliveness).

I dag er mange foreldre bekymret over hvor lite ansvarlige ungdommene kan være i forhold til å skulle klare seg selv som voksen, samtidig som de erkjenner hvor godt de har passet på, fulgt opp og beskyttet dem. Jeg møter også voksne som bekymrer seg for sine barn som har rundet både 30`og 40`, og de beklager seg over at de ikke klarer å gi slipp til tross for at de gledet seg til at barna skulle flytte ut.

Løsrivelsen kan skje naturlig dersom de unge får tid til å vokse frem seg selv en stund i fred, langt unna overdreven involvering og omsorg. For noen blir det året i militæret, Interrail jorda rundt prosjekt eller en flytting langt av sted som gir det endelige klippet av navlestrengen. Også er det utallige variasjoner av dette, mer eller mindre lykkelige.

Millennials i terapirommet

Jeg møter ofte klienter fra «generasjon prestasjon» i terapirommet. Det er perfeksjonisme, høytpresterende atferd 24/7, streng og kritisk selvdisiplin og selvsnakk og det er slitenhet som truer med at hele demningen skal briste.

Dermed holder de ut, biter tennene sammen, tar på seg enda mer ansvar, forsøker å redde mer og flere og de feier egne behov og lyster under teppet og går ut i livsrommet med krum hals og høyt selvbedrag.

Så kommer de igjen med utbrenthet, angst og depresjon til terapirommet, og de har ofte med seg foreldrene også, enten de er med fysisk eller som meninger de har integrert og slukt. Mange verdier vi har vokst opp med, kan ubevisst bli internalisert.

Det kan være på sin plass å tygge litt på egne ting, og kanskje oppdager du noe som du vil spytte ut da du husker hvordan noen fikk deg til å sluke det. Andre ganger er det gode ting du har svelget og gjort til ditt, mens det av og til bare er deler av det vi har tatt til oss vi vil beholde eller spytte ut.

Millennials er de mest talentfulle noensinne

De har aldri før eksistert en så velutdannet, talentfull og ivaretatt generasjon som denne. De er både tekniske og kreative, og har mye kunnskap om alt. De blir også kalt den mest kreative og høyest utdannede generasjonen noensinne. Millennials som generasjon prestasjon gir således mening. Dette med å skulle prestere, skape, realisere og sette spor er noe jeg her vil legge vekt på som et enormt potensial og mulighet for rike, meningsfulle og bærekraftige liv. På den andre siden kan et press skape en ubalanse, ulykkelighet og feil valg for den enkelte.

Dette er virkelig generasjonen som har mulighetene til stede for å gå egne livsveier. Stol på deg selv og lytt til hva som inspirerer og engasjerer deg. Så blir livet et spennende eventyr.

Forfatter: Linda Nordskog, Gestalt Psykoterapeut i Mentora

Kilde / inspirasjon: «Slik vokser du – Bli deg selv»

Definisjon millennials: wiki-link

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Riktig fokus
24. oktober 2018
Provoserer du deg selv? Finn rett fokus
Trolig bedriver du å provosere deg selv! Ja, mange kan opprøre seg selv, hisse seg opp, deprimere seg selv og skremme seg selv. Det er ikke måte på hvor mye...